top of page

Mindfulness voor ouders  

Omgaan met stress in de opvoeding

In de hectiek van de dag kan je als ouder ervaren dat het opvoeden een stressvolle gebeurtenis is geworden. Dagelijkse activiteiten met je kind verlopen niet zoals je hoopt, je ervaart minder vreugde in de opvoeding en je mist op dit soort momenten de verbinding met je kind. Bij het zorgen voor onze kinderen en gezin, kunnen we vergeten om voor onszelf te zorgen.

 

Mindful Ouderschap

Mindful Ouderschap is een methode om stress in de opvoeding te verminderen, zodat je weer meer vreugde en rust kunt ervaren. Je leert om met vriendelijkheid te kijken naar je eigen gedachten, gevoelens en automatische reacties in de opvoeding en in contact te komen met je eigen behoeften als ouder.

 

Na de training vertellen ouders dat ze zich:

- minder gestresst voelen

- beter met stress kunnen omgaan

- minder heftig reageren op bepaald gedrag van hun kinderen

- hun kinderen en ook zichzelf als ouder meer accepteren

De methode is wetenschappelijk onderbouwd door onderzoek van Susan Bögels aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Wat is mindfulness?

Mindfulnesstraining is ontwikkeld door Jon Kabat Zinn en is gebaseerd op een combinatie van Westerse kennis over stress en meditatietechnieken. Mindfulness betekent doelbewust aandacht geven, zonder oordeel, in het huidige moment. Het programma bestaat enerzijds uit voorlichting over het effect van stress op de opvoeding en anderzijds uit oefeningen in aandachtig ouderschap, door middel van aandacht- en rustige bewegingsoefeningen. Het is de bedoeling om met deze bewuste aandacht thuis te oefenen met de opdrachten uit het werkboek.

 

Praktisch

Deze mindful ouderschapstraining wordt gegeven door gecertificeerd trainer en GZ-psycholoog Laura Smidt met ondersteuning van Marjolijn Rijskamp, orthopedagoog en mindfulness trainer voor kinderen.

 

Kosten: 315 euro inclusief werkboek en follow-up bijeenkomst

Data: 8 x op maandag van 19:30-21:30 uur, start op maandag 28 februari 2022 + follow-up sessie op 23 mei 2022

Locatie: Groningen

Opgeven: stuur een e-mail naar info@mindnature.nl. Na opgave volgt een kennismakingsgesprek waarbij we je meer zullen uitleggen over de training. De training gaat door bij minimaal 6 deelnemers en maximaal 12.

bottom of page